Guatemala

Reiser til Guatemala

Guatemala er fult av spennende steder og opplevelser.

Her kan du se mange gamle kloster og katedraler, dra på båtturer til indianerlandsbyer ved de vakre sjøene, samt utforske den svunne mayakulturen. Landet strekker seg fra de karibiske strendene i øst til jungel- og fjellmassiver i vest, fra mayaindianernes urgamle sletteland i nord til Stillehavsstrendene i sør. Her fins noe for alle!


Til Guatemala tilbyr vi både rundreiser innom landet og kombinasjonsreiser med andra land. Alle reiser har et stort og variert innehold der du får utforske Guatemalas spennende historie og kultur og oppleve landets vakre natur.

Ferdige reisepakker til Guatemala

Kort om Guatemala

Guatemala grenser til Mexico i nord, Belize i øst, samt El Salvador og Honduras i sør. Landet har en lang Stillehavskyst, og en liten kystremse mot Det karibiske hav. Guatemala deler mye av sin historie med nabolandene. Mayaindianerne var en av de fremste meso-amerikanske sivilisasjonene fram til det at spanjolene kom. Landet ble selvstendig fra Spania år 1821, men ble styrt av en rekke diktatorer som ble støttet av United Fruit Company. På slutten av 1900-tallet ble landet rammet av en borgerkrig som varte i hele 36 år. Etter krigen har Guatemala opplevet økonomisk vekst og demokratiske framsteg. Landet er en republikk.

Reisetips for Guatemala

Reiser du med oss til Guatemala får du oppleve en tidsreise gjennom flere tusen år, fra de antikke mayasivilisasjonene, og fram til nå. Du får se magiske mayabyer som ble forlatt for svært lenge siden. Du føler kolonitidens vingeslag i pittoreske byer. Du møter det moderne Guatemala med sitt kulturarv fra mayabefolkningen, kolonisatorene og andre folkegrupper som gjennom historien bosatte seg i landet. Her følger noen tips på severdigheter og interessante steder som vi synes er verdt å besøke når du reiser til Guatemala.

Reis i mayafolkets fotspor
Guatemala har en stor mengde arkeologiske levninger fra mayasivilisasjonene. En av Guatemala største severdigheter er den eldgamle mayabyen Tikal. Tikal ligger i en regnskog som nå er nasjonalpark. Byen ble overgitt på 900-tallet etter Kristus, og anses være en av mayakulturens viktigste arkeologiske steder. Tikal er også et nasjonalsymbol for Guatemala, omtrent som Kheopspyramiden er for Egypt. Inne i regnskogen skjuler det seg tusenvis av enestående kompleks med tempel, palass, bolighus, steinblokker, seremonisteder og andre strukturer som viser mayafolkenes store kunnskaper når det gjelder ingeniørkunst og håndarbeid. Et besøk her er også en fantastisk naturopplevelse. Det er en magisk følelse å gå langs stiene mellom ruinene og høre lydene fra alle eksotiske fugler, brølaper, sikader og andre dyr som lever i regnskogen. Tikal nasjonalpark en av få verdensarv som UNESCO har utsett både til naturarv for sitt store biologiske mangfold, og til kulturarv for sin arkeologiske betydelse.

Andre antikke mayabyer du kan besøke er for eksempel Uaxactún nord for Tikal og verdensarven Quiriguá i østre Guatemala, som også har mange velbevarte monument.

Ønsker du å få et innblikk i dagens mayakultur, kan du besøke den genuine lille fjellbyen Chichicastenango, eller Chi-Chi som den også kalles. Chi-Chi er kjent for sitt store og fargerike marked som er et av de største markedene i Mellom-Amerika. Hver torsdag og søndag fylles det sentrale torget og gatene omkring med fargeprakt, liv og røre når folk fra regionens alle store og små byer kommer for å selge sitt håndarbeid, frukt, grønsaker, medisinurter, religiøse artefakter samt mye mer.

Utforsk kolonitidens Guatemala
Vil du lære deg mer om kolonitidens Guatemala bør du besøke den tidligere hovedstaden Antigua. Byen har blitt utsett til verdensarv av UNESCO på grunn av sine mange velbevarte bygninger i kolonistil. Antigua ble grunnlagt år 1524 av spanjolene, men ble til store deler ødelagt i et jordskjelv år 1773. Ruinene av kirker og andre bygninger fra 1600- og 1700-tallet står der fortsatt i dag, og noen bygninger har blitt restaurert. Flanerer du over gatestenene i denne sjarmerende byen, kan du beskue den praktfulle spanske barokkstilen, samt de pastellfargede husene som lyser opp gatene. For å oppleve hverdagslivet i Antigua kan du besøke det livlige markedet Mercado, eller bare sitte på en benk ved Parque Central og betrakte folkelivet. Om det rumler i magen, hvorfor ikke prøve den lokale gatematen?

Opplev Guatemalas storslåtte natur
Semuc Champey i det sentrale Guatemala er et av landets vakreste steder. Midt ute i regnskogen gjemmer det seg en samling naturlige basseng som ligger på rekke langs en 300 meter lang kalkstensbro som går over Cahabon-elven. Bassengenes krystallklare, turkise vann inviterer til herlige bad. Her fins også et artsrikt dyreliv med aper og andre pattedyr, og du kan både se og høre fuglelivet.

En bit sørvest for Semuc Champey ligger det store naturreservatet Biotopo del Quetzal. Området består av tett tåkeskog med et artsrikt plante- og dyreliv, og er et av få steder der man har størst mulighet til å se den praktfulle og sjeldne quetzalen.

Atitlánsjøen i det sørlige Guatemalas høyland anses være en av verdens vakreste sjøer. Rundt sjøen ruver tre vulkaner 3000 meter over havet. De skaper et svært vakkert landskap. Tar du en dagstur med båt her, kan du besøke noen av de byene som ligger ved sjøen. Her kan du se hvordan de gamle mayatradisjonene fortsatt lever den dag i dag.

Klimaet i Guatemala

  Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Des
Kaldest 11 12 14 14 16 16 16 16 16 15 14 13
Varmest 23 25 27 28 29 27 26 26 26 24 23 22
Regn(mm) 8 3 13 30 152 274 203 198 231 173 23 8
Regndager 4 2 3 5 15 23 21 21 22 18 7 4

Kart over Guatemala